O societate de nonvalori

Da e pacat dar trebuie sa acceptam adevarul ca inca traim intr-o societate bazata pe invataturi comuniste sau cel putin foarte invechite care ajuta la formarea unei societati de ” nonvalori”.

La 25 de ani dupa caderea comunismului suntem influentati si conditionati de medici invatati de perioade nefavorabile prezentului. Dupa deceni de inovatie in ale predarii si a intelegerii inca suntem educati de profesori prin aceleasi metode din aceleasi planograme scolare vechi si nefavorabile vietii in care traim . Inca se merge pe ideea ca daca nu ai o facultate facuta nu poti ocupa un post de conducere intr-o firma , institutie, chiar daca tu ai cativa ani experienta in spate pe acel domeniu, nu conteaza ca tu ai facut o facultate de veterinar dar ai ajuns inginer intr-o fabrica care exporta piese de mobilier.

E trist faptul ca nu se intelege ca a merge pe ideea de turma defavorizeaza individul . Daca consideram un grup de oameni reprezentat prin  procentul  de 100%  si 60 % din ei nu sunt potriviti sau nu pot exercita o functie , sau un anumit serviciu asta nu inseamna ca si restul de 40 % sunt si ei la fel de nepotriviti . De aceea individul , omul mereu va fi catalaogat din prisma restului din grupul din care face parte . Fiecare facem parte dintr-un grup fie ca vrem sa nu ,credem sau nu .

E mai simplu sa conduci un grup de oameni decat sa convingi pe fiecare individ in parte .

Diabetul e o boala destul de comuna ,  o afectiuna de care sufera mii de oameni , dar pentru nici unul dintre ei nu se potriveste acelasi tip de tratament pe care il are o alta persoana cu diabet . Faptul ca eu am 28 de ani si fac insulina de 4 sau 5 ori pe zi fata de o alta persoana care are aceasi varsta care face  insulina de doar 2 ori pe zi , nu inseamna ca eu sunt mai mult bolnav decat celalalt , tratamentul este individual dupa nevoiele fiecaruia in functie de viata pe care o are , activitatea pe care o face zilnic , rezistenta fizica sau mediul in care traieste , eu la 28 de ani am 65 de kg si poate am o viata mai sedentara fata de o persoana care la 28 de ani are  70 kg si are o activitate sportiva zilnica in program , sau invers exista poate persoane obeze sau supraponderale la 28 de ani si mult mai sedentare ca mine , e si normal ca tratamentul sa se adapteze nevoi personale ale fiecaruia. Eu trebuie sa tin un alt tip de regim fata de cel cu o activitate fizica intensa si fata de cel supraponderal , e clar ca dozele de insulina pot sa difere .

Daca o persoana afectata de diabet zaharat de tip 2 aflata pe tratament medicamentos nu are voie sa manance ciocolata , banane sau prea multa paine sau altceva asta nu inseamna ca nici eu o persoana afectata de diabet zaharat tip 1 insulino-dependent nu am voie sa mananc aceste lucruri (clar in conditile stiute de cei in cauza).

Am facut aceasta paranteza cu diabetul pentru a arata ca toti suntem diferiti chiar daca facem parte dintr-un grup cu un numitor comun si nu trebuie sa analizam grupul ci individul.

Spuneam la inceput de articol ca suntem conditionati de medici invatati de o perioada comunista , da e adevarat , pentru ca e mai simplu sa se spuna ca tu bolnav de diabet nu poti face aia , aia si aia pentru ca in general persoanele cu diabet nu au voie sa faca aia , aia si aia , fara ca sa te cunoasca ca individ si caz profesional  , aceasta regula nu se refera strict la diabet ci poate fi legata de orice alta boala sau afectiune . Datorita unei asemenea gandiri si practici se pot distruge incercari mari pe care le face individul de a se integra in societate .

Din ce in ce mai multi parinti aleg pentru copii lor scoli particulare sau gradinite particulare pentru ca si ei si aceste institutii au inteles ca e nevoie de o schimbare in modul de predare si invatare, suntem o tara in care educatia e la pamant si acest lucru ne e demonstrat in fiecare an de examenele pe fiecare elev ar trebui sa le sustina. Datorita acestui nivel creem nonvalori pe banda rulanta , iar cei putini care chiar vor si stiu sa faca ceva in aceste institutii , atat elevi cat si profesori,  se lovesc de acest sistem prea vechii pentru ei .

Pana cand societatea in care traim nu isi schimba preconceptiile invechite , pana cand nu ne vom permite sa gandim mai deschis , pana cand mentalitatea ramane conectata la timpuri vechi , sansele de dezvoltare a individului sunt tot mai mici iar cel care incearca se va lovi de tot mai multe ”nonvalori”.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.