ciocolata

M-am gandit la un articol dulce astazi , chiar acum mancam niste crema de ciocolata si m-am pus sa caut pe net ce este defapt ciocolata asta si am gasit lucruri interesante , adevarul e ca eu sunt mort dupa ciocolata as putea manca pana as crapa ciocolata pacat insa ca trebuie sa o reduc cantitativ din cauza diabetului dar nu o pot lasa niciodata 🙂 .

Conform site-ului Wikipedia se spune ca istoria ciocolatei e cam asa :

Istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.

Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obișnuia să bea o băutură preparată din semințe de cacao, numită „chocolatl”. Montezuma obișnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au adăugat trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristrocație. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franța și apoi din Marea Britanie.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizațiile moderne se datorește aromei sale inimitabile, dar și unei aure magice transmise de-a lungul timpului. Într-adevar cacohuaquatl în limba incașă înseamnă „cadoul grădinarului paradisului către primii oameni„, adică a zeului Quetzalcoatl.

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, „tchocolaltl”, ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii și cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înflorește în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.

La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman. Așadar, ciocolata se topește în gură și la figurat, dar și la propriu. Ciocolata neagră se topește la 34 – 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scazută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.

Se mai spune ca ciocolata are si dezavantaje si beneficii in legatura ei stransa cu sanatatea :

Deși ciocolata este mâncată de plăcere, consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au fost efectuate pentru a dovedi efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, inhibitor al tusei și inhibitor al diareei. În ciuda beneficiilor posibile consumul excesiv de ciocolata poate favoriza obezitatea și aparițiadiabetului zaharat. Un studiu prezentat de către BBC a arătat că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice, iar ritmul cardiac crește mai mult decât în timpul unui sărut pasional și senzația dureaza de patru ori mai mult.

Sistemul circulator

Studii recente au arătat anumite beneficii posibile datorate consumului de ciocolată amăruie și cacao. Cacaoua posedă un puternic efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipo-proteice, ceva mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanți polifenolici. Procesarea cacaouei cu substanțe alcaline distrug flavonoidele. Unele studii clinice au demonstrat de asemenea un efect de reducere a tensiunii arteriale și de îmbunatățire a dilatației vaselor de sânge datorate circulației sporite ca urmare a consumului zilnic de diocolată.Chiar a existat o dieta numita „Dieta Ciocolata”, care punea un accent deosebit pe consumul de capsule de ciocolata si cacao. Oricum consumul de ciocolata cu lapte, ciocolata alba, laptelui gras cu ciocolata infirma beneficiile ciocolatei asupra corpului din aceste produse. O treime din grăsimea ce se găsește în preparatele de ciocolată sunt grăsimi saturate în special acidul stearic și o grasime nesaturată numită acid oleic. Acționând diferit față de alte grăsimi nesaturate, acidul stearic nu crește nivelul colesterolului din sânge. Consumul de ciocolată în cantități relativ mari nu crește nivelul colesterolul, ci chiar este indicată o actiune de scădere a acestuia din urmă.

Proprietăți afrodiziace

Cultura populară romantică a atribuit ciocolatei proprietăți afrodiziace puternice, adeseori fiind asociate plăceri senzuale provocate de consumul acesteia. De asemena componența de natură grasă și zaharoasă a ciocolatei stimulează hipotalamusul, inducând o senzație plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei. Deși serotonina are un efect stimulator, în cantități mari aceasta este transformată în melatonină care duce la o reducere a apetitului sexual.

Alte beneficii

Anumite studii statistice au relevat creșterea incidenței unor anumite forme de cancer la persoanele care consumă în mod curent și în cantități apreciabile a dulciurilor, cum ar fi ciocolata. Dar există foarte puține dovezi care să indice proprietăți favorizatoare sau de tratament ale cancerului prin intermediul ciocolatei bogate în flavonoide. Rezultate obținute în laboratoare dovedesc proprietăți anticancerigene ala flavonoidelor conținute în boabele de cacao și cacao-a. Mars Incorporated, o companie americană de dulciuri, cheltuiește anual sume considerabile pentru cercetare asupra flavonoizilor. Compania se afla in tratative cu o companie farmaceutica pentru a scoate pe piata un medicament bazat pe flavonoizi sintetizati din boabele de cacao. Conform cercetărilor sponsorizate de Mars Inc. la Universitatea HarvardUniversitatea California și mai multe laboratoare de cercetare la universități din Europa, medicamentele pe bază de cacao ar putea ajuta în tratamentul diabetuluidemenței și a altor boli. Unele studii indică chiar efecte de temperare și reducere a tusei persistente. Ingredientul activ în combaterea tusei, teobromina fiind de trei ori mai eficientă în tratament decât codeina, principalul medicament utilizat contra tusei. De asemenea, ciocolata are o acțiune locală de calmare și rehidratare a mucoasei gâtului. Flavonoidele de asemenea au o acțiune inhibatoare antidiareică, ceea ce sugerează breneficii antidiareice ca urmare a consumului de ciocolata.

Riscul de obezitate

Ingrijorarea majoră a unor nutriționiști este faptul că, deși consumul de ciocolată poate afecta în mod pozitiv prevalența unor biomarkeri care pot reduce incidența bolilor cardiovasculare, această cantitate va fi destul de mare pentru un efect serios ceea ce ar echivala cu număr mare de calorii introduse în circuitul alimentar, calorii care nefiind utilizate în procese intensive energetice celulare provoacă obezitatea. Astfel ciocolata poate avea un dublu efect, favorizând obezitatea în același timp cu beneficiile flavonoizilor.

Acnee

Contrar credinței populare de favorizator al acneei, studii clinice nu au putut confirma o acțiune sigură, deși zahărul din ciocolată poate contribui la creșterea valorii glicemiei sanguine. Laptele este dovedit a favoriza apariția acneei și în general consumul excesiv de ciocolată cu lapte poate intr-o oarecare masură favoriza apariția acneei.

Intoxicarea cu plumb

Ciocolata are una dintre cele mai ridicate concentrații de plumb dintre produsele dietetice tipice omului occidental, cu potențial de a cauza o slabă otrăvire cu plumb. Deși studii recente au arătat că boabele absorb puțin plumb, acesta tinde să se lege de cojile boabelor și astfel să devină contaminate. Un articol de recenzie, publicat în anul 2006 afirmă ca în ciuda nivelului ridicat al consumului de ciocolată, există un număr mic de date cu privire la concentrațiile de plumb din aceste produse.

Într-un studiu al USDA(Departamentul de Agricultura al S.U.A) din anul 2004, nivelul mediu de plumb din eșantioanele testate varia de la 0,0010 până la 0,09565 µg plumb per gram de ciocolată; dar un alt studiu realizat de un grup de cercetare elvețian în anul 2002 a descoperit că unele ciocolate conțineau până la 0,769 µg per gram, aproape de limita standard internațională acceptată de plumb din cacaoa pudră sau boabele de cacao, care este de 1 µg plumb per gram.

În anul 2006, U.S. Food and Drug Administration a coborat cu o cincime cantitatea de plumb permisă în dulciuri, dar conformarea la această limita este opțională. În timp ce studiile arată că plumbul aflat în compoziția ciocolatei ar putea fi absorbit doar parțial de organismul uman, înca nu este cunoscut debutul efectelor plumbului asupra bunei funcționări a creierului copiilor și chiar în mici cantități plumbul poate determina deficiențe ale dezvoltării neurologice, inclusiv scăderea factorului IQ.

Otrăvirea cu teobromină

În cantități suficiente, teobromina găsită în ciocolată este toxică pentru organismele animale, precum caiicâiniipapagalii, rozătoare mici, și pisici deoarece acestea nu sunt capabile să metabolizeze substanța chimică în sine. Daca sunt hrăniți cu ciocolată, teobromina va ramane în sistemul lor circulator o perioadă de timp până la 20 ore, iar animalele vor experimenta crize epilepticeinfarct miocardichemoragii interne, sau chiar moartea. Tratamentul în astfel de cazuri implică inducerea stării de vomă în cel mult două ore de la ingerare, sau contactarea de urgență a unui medic veterinar pentru stabilirea tratamentului medicamentos.

Un câine de talie medie care cântărețte aproximativ 20 de kilograme va avea de-a face cu disconfort intestinal sever dupa ingerarea a nu mai mult decat 240 g de ciocolată amăruie, dar nu va avea de-a face cu bradicardia sau tahicardia decât dacă mănâncă cel puțin jumătate de kilogram de ciocolată cu lapte. Ciocolata amăruie are de 2 până la 5 ori mai multă teobromină, ceea ce o face mai periculoasă pentru câini. Conform «Merck Veterinary Manual», aproximativ 1.3 grame de ciocolată de casă per kilogram corp al unui câine, sunt suficiente pentru a provoca simptomele de toxicitate.

De exemplu: un baton obișnuit de 25 de grame de ciocolată de menaj este de ajuns pentru a provoca aceste simptome unui câine de 20 de kilograme. Bineînțeles, ciocolata de menaj este rareori folosită în consumul direct datorită gustului ei neplăcut, dar alte toxicități canine provocate de ciocolata amăruie pot fi extrapolate în baza acesteia. Iar deoarece câinilor le place gustul dulciurilor de ciocolată la fel de mult ca și oamenilor și sunt capabili să găsească și să mănânce cantități mult mai mari decât servește în mod obișnuit un om, aceștia ar trebui ținuți departe de mult râvnita ciocolată. Există rapoarte conform cărora salteluțele făcute din pastile de cacao sunt periculoase pentru animalele de casă (și nu numai).Gustările făcute din carob pot fi folosite în loc acestea nepunând în pericol sănătatea micilor prieteni.

Împotriva cancerului :

Ciocolata neagră este un adevărat depozit de antioxidanţi. Aceştia protejează celulele de toxine şi reduc riscul apariţiei celulelor cancerigene. Astfel, cu cât batonul de ciocolată conţine mai multă cacao, cu atât numărul de antioxidanţi este mai mare.

Scade colesterolul

În timp ce foarte multe alimente bogate în grăsimi saturate cresc procentul de colesterol, ciocolata neagră are un efect contrar, deoarece conţine un anumit tip de grăsimi saturate, benefice pentru organism. Mai mult, ciocolata neagră ridică nivelul colesterolului bun, care nu afectează sănătatea.

Reglează circulaţia sangvină

Ciocolata neagră conţine anumite substanţe chimice care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Astfel, femeile cu vârsta de peste 40 de ani care consumă ciocolată neagră o dată sau de două ori pe săptămână prezintă un risc mai scăzut de apariţie a bolilor cardiace. Ciocolata neagră este indicată şi hipertensivilor, deoarece scade tensiunea arterială, dacă este consumată în fiecare zi. Odată cu reducerea tensiunii, scade cu 20% riscul unui atac de cord, cu 10% riscul apariţiei unei boli coronariene şi cu 8% riscul unui deces prematur.

Împotriva depresiei

Grăsimile existente în ciocolată ajută la menţinerea stării de bucurie şi satisfacţie, eliberând endorfinele care creează buna dispoziţie. Şi acesta este un motiv pentru care ciocolata neagră este cel mai dorit aliment din lume. Ea ajută şi la eliminarea simptomelor de anxietate, în cazul persoanelor care suferă de depresie.

Împotriva tusei

Studii britanice au arătat că o anumită substanţă din cacao poate fi mult mai eficientă împotriva tusei chiar decât un medicament. Mai mult, nu are nici efecte adverse, cum se întâmplă în cazul medicamentelor.

Împotriva cirozei hepatice

Cercetătorii spanioli ar putea prescrie ciocolata neagră ca aliment de bază în dieta bolnavilor de ciroză hepatică, datorită proprietăţilor sale benefice. Se presupune că ciocolata neagră limitează creşterea presiunii sangvine în cavitatea abdominală, care poate atinge niveluri critice în cazul persoanelor ce suferă de această afecţiune, iar în cazurile grave poate provoca spargerea vaselor de sânge.

Previne apariţia ridurilor

Consumul zilnic de ciocolată neagră previne apariţia ridurilor. Totodată, antioxidanţii naturali din boabele de cacao, principalul ingredient al ciocolatei, au un rol deosebit de important în protejarea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Arde caloriile

Teobromina, o substanţă cu proprietăţi asemănătoare cafeinei, care se găseşte în ciocolata neagră, accelerează metabolismul şi stimulează arderea caloriilor. Acest lucru este valabil numai în cazul persoanelor care fac mişcare şi doar în condiţiile unui consum moderat de ciocolată. Consumată în exces, ciocolata îngraşă, deoarece 100 de grame conţin 500 de calorii.

Înlătură oboseala cronică

Ciocolata neagră le este recomandată şi persoanelor care suferă de oboseală cronică. Studiile arată că adulţii care suferă de acest sindrom şi mănâncă zilnic, timp de o săptămână, aproximativ 50 de grame de ciocolată neagră, se simt mai puţin obosite.

Împotriva diabetului

Cele mai recente studii confirmă faptul că ciocolată neagră, bogată în flavonoizi, reduce riscul apariţiei diabetului şi îmbunătăţeşte nivelul zahărului din sânge. Cu cât ciocolata are un conţinut mai mare de cacao, cu atât are o cantitate mai mare de flavonoizi. Ciocolata cu lapte are mai puţini flavonoizi decât cea neagră, iar cea albă, aproape deloc.

Stiu ca asta e un articol enorm de lung lucru ce contravine unor bloggeri dar despre ciocolata trebuie sa recunoastem ca merita si putem scrie mult mai mult decat atat .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.