Ziua mondiala a diabetului

Azi , 14 noiembrie 2009 , e o zi mare pentru mine fiindca din anul 1991 ziua de astazi a fost declarata ,, ziua mondiala a diabetului ” , ce importanta are ?


Cred eu ca are o mare imortanta aceasta zi si campaniile de instintare si ,,prevenire” a diabetului pentru ca suntem foarte multi care sufera de aceasta boala aproximativ 600 000 de mii de oameni in Romania dar eu cred ca sunt si mai multi care inca nu sunt descoperiti . In intraga lume peste 250 de milioane de oameni sufera de diabet si se preconizeaza o crestere de pana 380 milioane in 2025 .Aceasta boala este la fel de impotanta ca orice boala cronica si trebuie tratata de catre autoritati si de catre noi pacientii cu foarte mare responsabilitate .

Cate boli cronice exista in care pacientul are posibilitatea de a se trata si raspunde singur de viata sa si evolutia bolii ? Eu cred ca doar una Diabetul e boala in care pacientu are un control deplin asupra ei. Dar foarte imortante sunt autoritatiile care ar trebuie sa ne furnizeze fara nici o problema mediacamentele de care avem atata nevoie sa supravietuim : insulina care este fatala in tratamentul diabetului zaharat tip 1 , bandelete su testele pentru glicemie care ar trebui sa fie indispensabile la pacientii cu diabet dar in special la copii , medicamentele pentru tipul 2 , bineninteles si inlocuirea rapida a unui pen sau stilou de insulina e foarte importanta.

Criza insulinica.

Nu imi vine sa cred cum unii oameni colegi de suferinta cu mine nu au destula insulina pentru a-si mentine o glicemia cat mai buna si automat o viata mai buna , cum se poate ca anii trecutii saraci pacienti care vroiau doar sa traiasca erau obligatii sa astepte ore intregi in frig di ploaie pentru a-si primii dreptul la viata , nu este omenesc , etic , si denota o lipsa de responsabilitate fara limite ca guvernul sau cei in masura sa nu asigure obligatoriu lunar necesarul de insulina pentru fiecare pacient in parte , pentru mine acest fapt este ca o tentativa de genocid . Si acum cunosc persoane care nu primesc destula insulina de la spital , persoana carora li se numara fiecare unitate de insulina cand o primesc , oare acei doctori ,,diabetologi” nu isi dau seama ca ii obliga pe acei oameni sa aiba oviata foarte grea si insuportabila contrar cu ceea ce ar trebui sa fie viata unui diabetic ? acei doctori nu au auzit de factorul de corectie pentru glicemii mari sau ce sa mai zic daca ar vrea sa manance un pic in plus de unde isi administreaza cateva unitati in plus daca ele ii sunt numarate la spital .Cand o sa ajungem o tara europeana din punct de vedere medical ?

Criza de bandelete.

La ora actuala se primeste pe luna pentru fiecare pacient cate o cutie de bandelete adica 50 de teste care ajung unui paciente sa isi faca o glicemie pe zi iar cele 20 ramase in caz de urgenta , oare se stie ca oricare doctor bun de diabet recomanda dozarea glicemica minim de 3 ori pe zi ? sau ce sa faca parintii cu copii mici carora ar trebui dozate glicemiile de pana la 6 ori in 24 de ore ? o cutir de teste poate ajunnge sa coste de la 60 de lei in sus la ora actuala dar si acestea se aud ca se vor scumpii la nevelul celorlalte care in unele locru ajung la peste 150 de lei , faceti un calcul sa vedeti cam cati bani ar trebui sa aloce familia unui diabetic pe luna astfel incat sa zicem ca are o viata echilibrata cu ajutorul glicemiilor. Nu cred ca vom ajunge niciodata o tara europeana din punct de vedere medical .

speranta pentru diabetici

cel mai bun loc pentru diabetici din toata tara

Un gând despre &8222;Ziua mondiala a diabetului&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.